Ciąża i poród – co trzeba wiedzieć na temat diety?

Ciąża to szczególny czas, a co się z tym wiąże, niesie on ze sobą wiele pytań i wątpliwości. Panie szukają odpowiedzi w różnych miejscach, pytają koleżanki, zaglądają na różne strony internetowe, zagadują dietetyków i lekarzy, a wszystko to po to, aby mieć pewność, że swoim zachowaniem nie wyrządzą żadnej krzywdy dziecku. Dlatego też nie powinno nas dziwić to, że wiele kobiet zastanawia się, co wolno im jeść, z czego powinny zrezygnować, na co powinny uważać. Warto takie wątpliwości rozstrzygać w rozmowie ze specjalistą, jednak jest wiele wskazówek, które odnoszą się do ogółu kobiet.

Jaka powinna być dieta w ciąży?

Wiele kobiet obawia się, że mogą zaszkodzić dziecku, które rozwija się pod ich sercem, przez to, co jedzą. Dlatego właśnie warto się dowiedzieć, czego nie jeść w ciąży, tak aby później nie mieć tego typu dylematów i się nimi nie stresować. Przede wszystkim warto unikać produktów, które będą prowadziły do wzdęć, jak i mocno przyprawionych, ponieważ mogą one prowadzić do pojawienia się zgagi, albo jej pogłębienia się. Dodatkowo na pytanie odnośnie czego nie jeść w ciąży, może nam odpowiedzieć lekarz prowadzący ciążę, a wówczas usłyszymy, że należy unikać zbyt dużej ilości słodyczy, z owocami – zwłaszcza tymi bardzo słodkimi, jak winogrona – również należy uważać, bo ich zbyt duże spożywanie, może prowadzić do powstania cukrzycy ciążowej. Podczas rozmowy, może też paść pytanie o to, czy wolno jeść czosnek w ciąży. Tutaj oczywiście, jak ze wszystkim innym należy zachować umiar, jednak warto pamiętać, że czosnek ma działanie przeciwzapalne, dodatkowo jeszcze wzmacnia nasz organizm, a co się z tym wiąże, jego niewielkie ilości warto przyjmować zwłaszcza zimą, kiedy organizm osłabiony przez ciążę, dodatkowo będzie musiał walczyć z różnego rodzaju infekcjami, na które będą chorowali inni. Warto też powiedzieć, że często dietetycy dają odpowiedzi na temat tego, czego nie można jeść w ciąży, a co więcej, może się okazać, że pomogą nam oni ułożyć odpowiednią dietę. Wówczas nie tylko będziemy mieli pewność, że jemy to co naprawdę możemy jeść nie szkodząc ani sobie, ani dziecku, a dodatkowo jeszcze będziemy miały pewność, że odżywiamy się zdrowo, więc zmniejszymy ryzyko przybrania zbyt wielu kilogramów podczas ciąży, mając jednocześnie świadomość, że zarówno sobie, jak i dziecku, zapewniamy to co najlepsze. Czasami też panie zastanawiają się, czy wolno im jeść truskawki w ciąży, bo słyszały one, że dziecko może być od tego później na nie uczulone. Tu podobnie jak wcześniej, warto zachować umiar. Z pewnością kilka truskawek nie zrobi dziecku krzywdy, a wręcz przeciwnie, może się okazać, że po tym, jak zapozna się z nimi w okresie płodowym, jego organizm nie zareaguje alergią, gdy zacznie je jeść już po urodzeniu.
Wszelkie wątpliwości na temat tego co wolno, a czego nie wolno jeść w ciąży, powinno się rozwiewać z lekarzem. Zwłaszcza, że może się okazać, iż niektórych produktów, które w ciąży są dozwolone, my nie powinnyśmy jeść z powodów zdrowotnych, np. przez cukrzycę.